Departamentul de Inginerie Organică, Biochimică şi Alimentară
Director departament: Conf. dr. ing. Corina Cernătescu
Tel: 0232-278683 / int. 2111
Colective:
▫ Ingineria substanţelor organice şi inginerie biochimică
Şef colectiv: Conf. dr. ing. Corina Cernătescu, Tel: 0232-278683 / int. 2111
▫ Chimie generală
Şef colectiv: Prof. dr. chim. Gabriela Margareta Ciobanu, Tel: 0232-278683 / int. 2233
Departamentul de Inginerie Organică, Biochimică şi Alimentară a fost constituită la 1 octombrie 2005 prin unirea catedrelor de Ingineria Substanţelor Organice - Inginerie Biochimică şi Chimie Generală.
Colectivul de Ingineria Substanţelor Organice - Inginerie Biochimică
Specializarea în jurul căreia s-a dezvoltat departamentul datează din anul 1948. Astfel, prin Decretul 263327, publicat în Monitorul Oficial nr. 249 din 26 octombrie 1948, este creată la Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic "Gh. Asachi" din Iaşi, SECŢIA DE INDUSTRII ORGANICE.
Funcţie de formele de organizare şi administrative, de-a lungul timpului, catedra a purtat diferite denumiri: Industrii Organice (1948-1956), Chimie şi Tehnologie Organică (1956-1960), Industrii Organice (1960-1971), Tehnologie Chimică Organică, Textile şi Pielărie (1972-1974), Industrii Organice (1975-1977), Chimie şi Tehnologie Organică şi Macromoleculară (1977-1990), Industrii Organice (1990-2002), Ingineria Substanţelor Organice şi Inginerie Biochimică (2002-2005).
Şefi de catedră: Prof.dr.ing. Gheorghe Alexa, Prof.dr.ing. Mihai Dima, Prof.dr.ing. Elena Cocea (1955-1963), Conf.dr.ing. Gheorghe Botez (1963-1972), Prof.dr.ing. Michelin Grindea (1972-1975), Prof.dr.ing. Gheorghe Chiriţă (1975-1976), Prof.dr.ing. Florin Vălu (1976-1977), Acad. prof.dr.ing. Cristofor Simionescu (1977-1985), Prof.dr.ing. Spiridon Oprea (1985-1990), Prof.dr.ing. Corneliu Oniscu (1990-2005), Prof.dr.ing. Dan Caşcaval (2005-2008), Conf.dr.ing. Eugen Horoba (2008-2018), Conf.dr.ing. Corina Cernătescu (2018-prezent).
Până în anul 1990, catedra a organizat şi coordonat specializarea Tehnologia Substanţelor Organice, cu durata studiilor de 5 ani pentru Ingineri - zi, 6 ani pentru Ingineri - seral şi 3 respectiv 4 ani pentru Subingineri zi și seral. Incepând cu anul universitar 1990/1991, în cadrul Catedrei funcţionează specializarea Inginerie Biochimică, iar din anul universitar 2008/2009 specializarea Chimie Alimentară şi Tehnologii Biochimice.
Odată cu iniţierea studiilor postuniversitare, în catedră şi-au desfăşurat activitatea specializările Produse Naturale şi Cataliză Ecologică, cu durata de un an. După adoptarea sistemului Bologna s-au dezvoltat Programele de Master cu durata de doi ani: Produse Naturale, Produse Farmaceutice şi Cosmetice şi Controlul şi Procesarea Alimentelor.
Colectivul de Chimie Generală
Actualul Colectiv de Chimie Generală (fosta Catedră de Chimie Generală) provine din cadrele didactice care au susţinut disciplinele de Chimie Generală la Universitatea „Al. I. Cuza" şi la Institutul Politehnic „Gh. Asachi" din Iaşi.
Incepând cu anul 1948 Chimia Generală a figurat ca disciplină de sine stătătoare în cadrul Facultăţii de Chimie Industrială, cu activitate didactică la facultăţile de Mecanică, Electrotehnică, Textile, Construcţii şi Hidrotehnică.
In anul 1974, odată cu unificarea Facultăţii de Chimie de la Universitatea „Al.I. Cuza” cu Facultatea de Chimie Industrială de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" se creează Catedra de Tehnologie Chimică şi Chimie Generală, în care au fost incluse disciplinele de Chimie Generală, provenite de la cele două facultăţi. Disciplina de Chimie Generală a fost predată în perioada 1974-1990 la Facultăţile de Mecanică, Electrotehnică, Textile şi Hidrotehnică.
Disciplina a fost susţinută de valoroase cadre didactice: Prof. dr.ing. Vasile Ababi, Prof.ing. Gheorghe Burlacu, Prof.dr.ing. Elena Corlăţeanu, Prof. dr.ing. Savel Ifrim, Prof. dr. Cornelia Botez, Conf. dr.ing. Eleonora Diaconescu, Prof. dr.ing Gheorghe Mihăilă, Prof.dr.ch. Petru Onu, Prof.dr.ch. Constantin Luca etc.
În anul 1990 prin noua structură a Facultăţii de Chimie Industrială, se constituie Catedra de Chimie Generală care a funcţionat până la 1 octombrie 2005, când se realizează unificarea cu Catedra de Ingineria Substanţelor Organice şi Inginerie Biochimică.
Şefi catedră (1974-2005): Prof.dr.ing. Vasile Ababi, Prof.dr.ch.Angelica Popa, Prof.dr.ing. Gheorghe Mihăilă, Prof.dr.ch. Petru Onu, Prof.dr.ch. Constantin Luca. In prezent Colectivul Chimie Generală susţine activităţi didactice de profil la: Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Textile Pielărie şi Management Industrial, Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.
Departamentul Inginerie Organică, Biochimică şi Alimentară dispune de un corp profesoral constituit din 20 cadre didactice, dintre care 15 cadre didactice în activitate, deţine 34 de laboratoare didactice şi de cercetare ştiinţifică, dotate cu aparatură şi instalaţii pentru sinteze organice, echipamente şi aparatură performantă pentru studii de inginerie biochimică şi biotehnologie, pentru investigaţii fizico-chimice, precum şi cu tehnică de calcul şi birotică.
Activităţile didactice şi de cercetare ale departamentului sunt concretizate sub forma următoarelor programe de studii:
A. PROGRAME DE LICENŢĂ - Ingineri, zi, cu durata de 4 ani, în domeniul Inginerie chimică - conform cu Hotărârea de Guvern 140/4 aprilie 2017.
- INGINERIE BIOCHIMICĂ
- CHIMIA ŞI INGINERIA SUBSTANŢELOR ORGANICE, PETROCHIMIE ŞI CARBOCHIMIE
- CHIMIE ALIMENTARĂ ŞI TEHNOLOGII BIOCHIMICE
B. PROGRAME DE MASTERAT - Forma de învăţământ zi, cu durata de 2 ani
- PRODUSE FARMACEUTICE ŞI COSMETICE
- CONTROLUL ȘI PROCESAREA ALIMENTELOR
C. PROGRAME DE STUDII DOCTORALE ((cu frecvenţă şi fără frecvenţă, cu durata de 3 ani): în domeniile Inginerie chimică şi Chimie. În departament îşi desfăşoară activitatea 6 conducători de doctorat şi un conducător de doctorat asociat (prof.dr.ing. Anca Galaction, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”, Iaşi).
▲
Cadre didactice
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Profesori consultanţi
![]() |
|
![]() |
|
Personal TESA
![]() |
|
![]() |
|
▲
Programe de studii
Relevanţa cognitivă şi profesională a programelor de studiu este definită în funcţie de ritmul dezvoltării cunoaşterii şi tehnologiei din domeniu şi de cerinţele pieţei muncii. Programele de studiu ale specializărilor coordonate de Departamentul Inginerie Organică, Biochimică şi Alimentară ţin seama de planurile de învăţământ ale specializărilor similare existente în Universităţile de prestigiu din Uniunea Europeană, din Statele Unite şi din Canada, în acelaşi timp fiind luate în considerare şi programele de studiu ale specializărilor similare existente în Universităţile din România, pentru a putea asigura compatibilitatea şi complementaritatea cu acestea.
Cunoştinţele, competenţele şi abilităţile dobândite permit absolvenţilor, după caz, să continue studiile universitare prin masterat sau doctorat, să se angajeze pe piaţa muncii sau să dezvolte o afacere proprie.
Obiectivele generale ale programelor de studii
din Departamentul Inginerie Organică, Biochimică şi Alimentară sunt
următoarele:
· cunoaşterea tehnologiilor în continuă schimbare, precum şi a
noilor tehnici ca parte a procesului de educaţie continuă şi de
autoperfecţionare;
· conceperea şi conducerea proceselor specifice domeniului
studiat;
· însuşirea tehnicilor moderne de analiză şi control a proceselor;
· participarea la proiecte de cercetare şi inginereşti de
specialitate;
· utilizarea tehnologiei informaţiei;
· evaluarea în mod critic a unor raţionamente, ipoteze, concepte
abstracte şi date pentru a-şi crea propriile raţionamente care să
contribuie la soluţionarea unor probleme complexe dintr-un proces
creativ;
· dezvoltarea capacităţii de elaborare a strategiilor pe termen
scurt şi lung;
· realizarea unei pregătiri interdisciplinare care să permită
abordarea flexibilă şi adaptivă a corelaţiilor dintre procesul de
învăţământ, cercetare, proiectare, industrie şi management;
· înţelegerea influenţei activităţilor inginereşti asupra vieţii
şi mediului şi demonstrarea unei abordări etice şi morale a
sarcinilor inginereşti şi manageriale.
CHIMIA ŞI INGINERIA SUBSTANŢELOR ORGANICE, PETROCHIMIE ŞI CARBOCHIMIE
(STUDII LICENŢĂ)
Programul de studiu Chimia şi Ingineria Substanţelor Organice, Petrochimie şi Carbochimie funcţionează în prezent pe baza Hotărârii de Guvern nr. 140 din 2017.
Civilizaţia contemporană nu poate fi concepută fără produsele de sinteză organică fină (medicamente, coloranţi, produse odorante şi aromatizante, pesticide, biostimulatori etc.), care au implicaţii psihosociale şi de îmbunătăţire a standardului existenţei cotidiene.
Stadiul tehnologic actual de dezvoltare a sintezei organice fine se caracterizează prin diversificarea sortimentală şi structurală, rentabilizarea tehnologiilor existente, paralel cu reconsiderarea, adaptarea şi perfecţionarea formelor de condiţionare a unor produse clasice.
Industria de sinteză organică fină este considerată rentabilă dacă este susceptibilă la flexibilitate, retehnologizare şi mutaţii rapide, corelate cu exigenţele consumatorilor şi imperativele ecologice.
Planul de învăţământ este corelat cu standardele de calitate ştiinţifică şi tehnologică şi cu cerinţele pieţei forţei de muncă naţionale şi europene.
Absolvenţii specializării Chimia şi Ingineria
Substanţelor Organice, Petrochimie şi Carbochimie
dobândesc competenţe în următoarele direcţii:
· prelucrarea materiilor prime: petrol, gaze naturale, cărbuni
· ingineria proceselor fundamentale din sinteza organică
· obţinerea, caracterizarea şi utilizarea catalizatorilor pentru
petrochimie, carbochimie, sinteză organică
· tehnologii de sinteză şi condiţionare a produselor farmaceutice,
cosmetice, coloranţilor organici, pesticidelor, agenţilor
tensioactivi etc.
· alegerea, proiectarea şi optimizarea reactoarelor chimice şi
echipamentelor specifice
Absolvenţii specializării beneficiază de o pregătire interdisciplinară care permite corelarea flexibilă şi adaptivă între procesul de învăţământ, cercetare, proiectare, industrie şi management.
INGINERIE BIOCHIMICĂ
(STUDII LICENŢĂ)
Specializarea Inginerie Biochimică ia fiinţă în anul 1990 în cadrul Catedrei de Industrii Organice, fiind acreditată prin H.G. Nr. 568/1995, publicată în Monitorul Oficial nr. 185/1995 şi funcţionează în prezent în baza H.G. nr. 140/2017.
Programul de studiu Inginerie Biochimică îşi propune formarea unor specialişti cu înaltă competenţă profesională, capabili să-şi desfăşoare activitatea în cercetare, proiectare şi industrie în domeniul proceselor biotehnologice.
Programul de studiu asigură compatibilitatea şi complementaritatea cu standardele de calitate ştiinţifică şi tehnologică şi este ancorat la cerinţele pieţei forţei de muncă.
Disciplinele de specialitate aferente programului
Inginerie Biochimică conduc la dobândirea de
competenţe în următoarele direcţii:
· analiza, conceperea, proiectarea şi optimizarea proceselor
de biosinteză;
· bioreactoare şi echipamente specifice proceselor de
biosinteză;
· biotehnologii alimentare şi tehnologii de obţinere,
prelucrare şi caracterizare a produselor naturale;
· biosinteza produselor farmaceutice, proteine de biosinteză,
acizi carboxilici şi aminoacizi;
· biomateriale, produse şi extracte naturale;
· elaborarea de tehnologii neconventionale pentru
valorificarea subproduselor şi deşeurilor;
· tehnici de condiţionare, tipuri de ambalaje, produse
conservate;
· obţinerea, caracterizarea şi utilizarea enzimelor.
Absolvenţii sunt pregătiţi pentru înţelegerea influenţei
activităţilor inginereşti asupra vieţii şi mediului şi demonstrarea
unei abordări etice şi morale a sarcinilor inginereşti şi
manageriale.
CHIMIE ALIMENTARĂ ŞI TEHNOLOGII BIOCHIMICE
(STUDII LICENŢĂ)
Programul de studiu Chimie Alimentară şi Tehnologii Biochimice a fost autorizat prin HG 635/2008 şi funcţionează în prezent în baza H.G. nr. 140/2017.
Programul de studiu Chimie Alimentară şi Tehnologii Biochimice propune pregătirea specialiştilor pentru industria alimentară şi biochimică, în acord cu cerinţele pieţei forţei de muncă naţionale şi europene.
Reglementările Uniunii Europene în privind siguranţa şi calitatea produselor alimentare impun prezenţa specialiştilor de profil în toate unităţile producătoare.
Prin disciplinele de specialitate, absolvenţii specializării Chimie
Alimentară şi Tehnologii Biochimice dobândesc competenţe în
următoarele direcţii:
· ingineria procedeelor de obţinere, prelucrare şi caracterizare a
produselor vegetale (proteine vegetale, amidon, dextrine, glucoză,
izosirop, uleiuri vegetale, zahăr, pectine, produse conservate din
fructe şi legume);
· tehnologii de prelucrare a produselor animaliere (produse lactate,
prelucrarea cărnii, prelucrarea peştelui);
· fabricarea produselor alimentare prin procedee biochimice ;
· tehnologia fabricării băuturilor nealcoolice şi alcoolice (vin,
bere, alcool etilic, rachiuri naturale, sucuri naturale, oţet);
· obţinerea produselor de panificaţie (morărit, panificaţie, produse
de patiserie), produselor dietetice şi suplimentelor nutritive;
· conservarea şi condiţionarea produselor alimentare;
· controlul calităţii produselor, siguranţa alimentară şi
toxicologie;
· alegerea, proiectarea şi exploatarea aparatelor şi utilajelor
specifice industriei alimentare;
· însuşirea tehnicilor moderne de analiză şi control a proceselor.
Prin pregătirea universitară interdisciplinară dobândită aceşti specialişti sunt capabili să-şi desfaşoare activitatea atât în sfera producţiei cât şi a controlului calităţii produselor alimentare.
PRODUSE FARMACEUTICE ŞI COSMETICE
(studii universitare de master, 2 ani)
Programul de studii de masterat Produse Farmaceutice şi Cosmetice pregăteşte specialişti capabili să susţină activitatea de cercetare, proiectare şi industrie în domeniul produselor farmaceutice şi cosmetice şi se adresează absolvenţilor de învăţământ superior tehnic, cu diplomă de licenţă, specializările Domeniului Inginerie Chimică precum şi celor înrudite.
Sectorul produselor farmaceutice şi cosmetice reprezintã cea mai dinamicã ramurã a industriei chimice este o sursã de prosperitate şi locuri de muncã înalt calificate şi joacã un rol major în dezvoltare şi inovare, fiind un sector fondat pe cercetare.
Prin competenţele profesionale dobândite de absolvenţi, programul
conturează o pregãtire interdisciplinară care permite abordarea
flexibilã şi adaptivã a corelaţiilor dintre procesul de învãţãmânt,
cercetare, proiectare, industrie şi management:
· fabricarea, formularea, condiţionarea şi controlul calităţii
produselor farmaceutice şi cosmetice ;
· folosirea de concepte şi metode avansate de modelare, simulare,
identificare pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică;
· conceperea, proiectarea, implementarea, testarea şi conducerea
proceselor tehnologice de fabricaţie ;
· utilizarea de tehnici moderne de analizã şi control a produselor
farmaceutice şi cosmetice;
· evaluarea în mod critic a unor raţionamente, ipoteze, şi date ;
· dezvoltarea capacităţii de elaborare a strategiilor pe termen
scurt şi lung.
La nivelul UE, domeniul produselor farmaceutice şi cosmetice este considerat o prioritate, atât pentru dezvoltarea sectorului economic (cu o creştere anuală medie la nivel european de 8%), cât şi pentru dezvoltarea sectorului de învăţământ/cercetare, având alocat în cadrul programului FP7, un buget de peste 7 miliarde de euro.
Programul de studiu Produse Farmaceutice şi Cosmetice este de interes european, inclus în lista direcţiilor prioritare de dezvoltare tehnologică impusă întregului spaţiu comunitar.
CONTROLUL ȘI PROCESAREA ALIMENTELOR
(studii universitare de master, 2 ani)
Programul de studiu Controlul şi Procesarea Alimentelor îşi propune formarea de specialişti cu o pregătire multidisciplinară, prin dezvoltarea competenţelor profesionale în domeniul ingineriei chimice/chimie alimentara, compatibili cu solicitările sectorului economic, capabili să susţină direcţiile prioritare conturate la nivel european.
Programul vizează valorificarea superioară a resurselor de hrană, diversificarea sortimentală şi structurală, rentabilizarea tehnologiilor existente, paralel cu exploatarea oportunităţilor legate de dezvoltarea sectorului economic.
Programul include discipline specifice domeniului industrial (procesarea şi postprocesarea alimentelor, a legumelor şi fructelor, bioprocese în industria alimentara, procedee moderne de separare, conservare şi ambalare), proiectării tehnologiilor şi echipamentelor implicate în procesele specifice, aprofundează tehnici moderne de analiză, caracterizare şi control a proceselor şi produselor, alături de un set de discipline care vizează siguranţa, managementul şi distribuţia produselor alimentare. Numărul ridicat de ore de cercetare dezvoltă abilităţile de lucru în laborator şi pun bazele formării unor cercetători performanţi.
Prin pregătirea interdisciplinară dobândită absolvenţii programului de studiu Controlul şi Procesarea Alimentelor sunt capabili să abordeze proiecte complexe cu aplicare în domeniul ingineriei şi managementului, să-şi desfaşoare activitatea atât în sfera producţiei cât şi a controlului calităţii produselor.
▲
Direcţii de cercetare
Cercetarea ştiinţifică constituie, alături de activitatea formativă, o preocupare majoră a departamentului, conducând la realizări recunoscute pe plan naţional şi internaţional.
Activitatea de cercetare desfăşurată de Departamentul de Inginerie Organică, Biochimică şi Alimentară este concretizată prin:
· 75 de cărţi, monografii, cursuri sau manuale de aplicaţii
· 100 de brevete de invenţie
· peste 1000 lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate sau în volumele manifestărilor ştiinţifice din ţară sau străinătate
· 60 de distincţii (premii, medalii, diplome) obţinute la diferite manifestări ştiinţifice din ţară sau străinătate
Misiunea de cercetare aferentă specializărilor din departament se axează pe următoarele direcţii:
· prospectarea şi conceperea produselor de sinteză
organică fină pe baza corelaţiilor structură – reactivitate – aplicabilitate;
· realizarea de noi compuşi bioactivi (medicamente, biostimulatori, pesticide)
cu acţiune selectivă, lipsiţi de toxicitate şi riscuri ecologice;
· elaborarea de tehnologii neconvenţionale prin apelare la biotehnologii şi
respectarea exigenţelor ecologice ;
· elaborarea de tehnologii pentru valorificarea subproduselor şi deşeurilor;
· studiul fenomenelor de transfer în ingineria proceselor de sinteză şi
biosinteză.
· studiul stabilităţii produselor alimentare în ambalaje polimerice;
· utilizarea microorganismelor imobilizate pentru îmbunătăţirea proceselor
fermentative din industria alimentară;
· biotehnologii aplicate în protecţia mediului - purificarea apelor reziduale.
· biotehnologii pentru obţinerea de antibiotice, acizi carboxilici, aminoacizi,
alcooli, proteine, antibiotice, enzime, polizaharide microbiene;
· sinteza, caracterizarea şi utilizarea zeoliţilor naturali şi sintetici;
· obţinerea, caracterizarea şi utilizarea compuşilor de incluziune ai ureei,
perhidrotrifenilenei şi ciclodextrinelor;
· aglutinanţi pe bază de esteri şi eteri ai amidonului;
· conservarea şi restaurarea obiectelor de patrimoniu;
· ingineria proceselor fizice şi chimice: intensificarea transferului de masă
prin folosirea curgerii peliculare, studii de cinetica uscării;
· reologia lichidelor de fermentaţie, procese de transfer din bioreactoare
(transfer de masă şi de căldură din bioreactoare);
· studiul şi îmbunătăţirea performanţelor bioreactoarelor;
· procedee moderne de bioseparare: extracţia reactivă, separarea prin membrane
lichide, extracţia directă;
· obţinerea, caracterizarea şi utilizarea de membrane semipermeabile;
· coloranţi şi intermediari heterociclici, determinări structurale pentru
substanţe colorante naturale şi sintetice, cromogeni funcţionali cu aplicaţii în
microelectronică şi optoelectronică;
· produse odorante şi aromatizante obţinute prin sinteză şi din extracte de
plante;
· sinteze de monomeri cu grupe polare, polimerizarea şi copolimerizarea unor
monomeri vinilici, acrilici şi stirenici;
· dinamica neliniară a sistemelor chimice complexe, identificarea poluanţilor în
mediu şi dinamica acestora.
Colaborări naţionale şi internaţionale
O preocupare constantă a departamentului de Inginerie Organică, Biochimică şi Alimentară a fost stabilirea şi extinderea contactelor, schimburilor ştiinţifice şi a relaţiilor de parteneriat cu personalităţi academice şi prestigioase şcoli chimice, din ţară şi străinătate.
În acest context, au fost invitaţi profesori din Franţa, Anglia, Italia, Israel, Germania, care au ţinut conferinţe şi prelegeri, de deosebit interes pentru cadrele didactice şi studenţii specializărilor aferente departamentelor.
De asemenea, departamentul a participat, în calitate de organizator principal sau colaborator, la organizarea diferitelor manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale cu tematica în domeniul ingineriei chimice şi biochimice, axată pe obţinerea produselor farmaceutice, alimentare şi cosmetice, pe sinteza organică cu ajutorul enzimelor sau microorganismelor, pe conceperea şi optimizarea proceselor şi utilajelor specifice bioindustriei etc.
Cooperările internaţionale s-au concretizat în:
· Participări la programe internaţionale
(Phare, Tempus, Eureka, Brâncuşi, Leonardo da Vinci, Socrates,
colaborări în cadrul programelor FP 6)
· Burse de doctorat, post-doctorale şi de specializare în
străinătate
· Cicluri de prelegeri susţinute de profesori asociaţi (visiting
professor)
· Participare la manifestări ştiinţifice internaţionale (Anglia,
Franţa, Belgia, Germania, Turcia, Italia, Slovacia, Cehia, Bulgaria,
Croaţia, Serbia, Danemarca, Islanda, Iordania).
· Dintre universităţile şi instituţiile academice colaboratoare se
pot aminti: Ecole Nationale Superieure de Chimie, Mulhouse, Franţa,
Universite de Paris-Sud, Franţa, Institut National Polytechinique,
Toulouse, Franţa, Ecole Polytechnique, Grenoble, Franţa, Institut
National de la Sante et de la Recherche Medicale, Clermont-Ferrand,
Franţa, University of Birgmingham, Anglia, University of Newcastle,
Newcastle, Anglia, Mediteraneea Network on Science and Technology of
Advanced Polymeric Based Materials, Italia, Technical University
Darmstadt, Germania, Institute of Biological Chemistry, Washington,
U.S.A., University of Sherbrooke, Canada, Queen’s University,
Kingston, Canada, British Columbia University, Vancouver, Canada,
Technical University, Budapesta, Ungaria, Universitatea Chişinău,
Republica Moldova, University of Athena, Grecia, University of
Manchester, Denmark Technical University
Cooperările interne sunt materializate în:
· Susţinere de prelegeri, conferinţe etc.
· Comisii de doctorat şi de concursuri pentru posturi didactice
· Comisii de licenţă în alte centre universitare
· Organizarea şi participarea la manifestări ştiinţifice naţionale
· Contracte de cercetare şi granturi
· Participarea în cadrul Bazelor de Cercetare cu Utilizatori
Multipli
· Activităţi în A.G.A. şi Consilii de Administraţie
· Expertiză şi consultanţă
· Cursuri post-universitare
· Colaborări cu inspectorate şcolare.
Dintre universităţile şi institutele de cercetare colaboratoare se pot enumera: Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică „Traian Vuia” Timişoara, Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, Universitatea Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, Institutul de Chimie Macromoleculară „P.Poni” Iaşi, Institutul de Cercetări Chimice „ICECHIM” Bucureşti, Centrul de cercetări pentru Coloranţi Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetări Chimico-Farmaceutice Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetări Biotehnologice „BIOTEHNOS” Bucureşti, Centrul de Cercetări în Enzimologie, Biotehnologie şi Bioanaliză Bucureşti.
Departamentul este implicat în rezolvarea unor probleme tehnologice concrete. În acest sens, cadre didactice în colective mixte cu specialişti din industrie, centre de cercetare, sau alte universităţi, au elaborat tehnologii aplicate industrial, au conceput, realizat şi implementat produse originale, ceea ce a contribuit la creşterea prestigiului şcolii ieşene de inginerie chimică.
Astfel, au fost stabilite relaţii de colaborare cu: S.C.
ANTIBIOTICE Iaşi, S.C. CHIMCOMPLEX Borzeşti, S.C. FARMEC
Cluj-Napoca, S.C. OLTCHIM Râmnicu Vâlcea, S.C. PAKMAYA Paşcani, S.C.
PLANTAVOREL Piatra Neamţ etc
▲
Contact
Conf. dr. ing. Corina Cernătescu - Director departament
Telefon: 0232 278683 / int. 2111, email: ccernat@ch.tuiasi.ro
Prof.dr.chim. Gabriela Margareta Ciobanu - Şef colectiv Chimie generală
Telefon: 0232 278683 / int. 2233, email: gciobanu@ch.tuiasi.ro
Tehn. Dana Popovici - Secretariat departament
Telefon: 0232 278683 / int. 2193
▲